Tretak

Natur fra Toppen

Tretaket har mange års historie og er fortsatt verdsatt for sine spesielle egenskaper: holdbarhet, miljøvennlighet, unikt utseende, beskyttelse mot miljøet. Takket være den viktigste fordelen – evne til å “puste”. Et slikt materiale knytter menneskene og naturen sammen.
“Gontai” (Tysk – Holzschindeln) – er et tak som er laget på den gamle måten av de tresortene tyskerne verdsatte mest: lerk eller eik.

Ingen benekter at trehuset skaper et unikt, gunstig helsemikroklima, og sørger for en optimal fuktighet inne i huset. Nøyaktig den samme effekten har treshingel eller chipbelegg. For alle belegg som selges i markedet gis det 5 – 20 års garanti. Dette er en lang garanti, men treshingel vil uten tvil holde i over 100 år. Ved korrekt installasjon, med tre lag, vil dekket være 3+ cm og gi full isolasjon. Treshingel trenger ikke ytterligere vedlikehold.

Tilsynelatende skjøre belegg gir pålitelig beskyttelse mot regn, vind, varme og kulde. Når det regner utvider treshingel seg og tar til seg fuktighet, og etter regn bøyer fibrene i treverket seg for å slippe ut all overflødig fuktighet. Som et resultat puster belegget, og luftgapet mellom belegget og takkonstruksjonen sørger for ventilasjonen. Dette øker i betydelig grad bærekonstruksjonen og gir belegget liv. Takket være dette vil huset være kjølig om sommeren, fordi treet holder varmen ute, og om vinteren vil tre lag treverk holde varmen inne.

Teknisk har lerk og eik egenskaper takket være tanniner, og de er spesielt motstandsdyktig mot miljøeffekter. Huset trenger ikke en sterk takkonstruksjon. Belegget kan også installeres ved lave temperaturer.